Peterygota ( بالداران ) دارای دو گروه هستند :
الف) باستان بالان (Paleoptera)
باستان بالان توانایی جمع کردن بالها را در پشت بدن ندارند یعنی بالها را به صورت باز ( عمودی یا افقی ) نگه می دارند . دارای دگردیسی ناقص (Incomplet Metamorphosis ) هستند .
در دگردیسی ناقص پوره ها آبزی هستند که به آنها Naiad گفته می شود ، این گروه دارای بالهایی با رگه بندی زیاد هستند که رگه های عرضی در بالها خیلی زیاد است .
ب) نوبالان ( Neoptera )
نوبالان توانایی جمع کردن بال را در پشت بدن دارند . ولی ممکن است عده ای این صنعت را به طور ثانویه از دست بدهند مثل بعضی بالتوریها و پروانه های روز پرک .
· Paleoptera دارای دو راسته هستند :
یک روزه ها Ephemeroptera
طیاره مانندها Odanata
· Neoptera دارای سه گروه هستند :
Ortopteroids
Hemipteroids
Holometabola
خصوصیات Ortopteroids
دگردیسی ساده (Simple Metamorphosis) دارند . دارای قطعات دهانی جونده هستند ، دارای سرسی هستند ، تعداد زیادی لوله مالپیگی دارند ، در قاعده بال یک ناحیه پهن دارند که به آن Anal lobe می گویند . نوزاد این گروه نیمف ( پوره ) نامیده می شود ، رشد بال هم خارجی است .
خصوصیات Holometabola
دارای دگردیسی کامل ( Complete Meat ) که دارای مراحل زیر است :
1. تخم ( Egg)
2. لارو (Larva)
3. شفیره ( Pupa)
4. حشره بالغ ( Adult)
در این گروه یک نوع دگردیسی دیگر بنام دگردیسی اغراقی ( Hyper Meta ) نیز وجود دارد که در این نوع دگردیسی شکل لارو در هر مرحله پوست اندازی متفاوت است . در اینها رشد بال در داخل بدن صورت می گیرد که در مرحله حشره کامل این رشد خود را نشان می دهد بنابراین می توان این گروه را Endopterygota یا بال درونیان نامید .
خصوصیات Hemipteroids
دگردیسی ساده است ، تماماً قطعات دهانی مکنده دارند . تعداد لوله های ماپیگی در اینها کم است ، فاقد Cerci , Anal Lobe هستند . رشد بال در اینها به صورت خارجی است (Exopterygota) .
اصطلاحات جهتها بر روی بدن حشرات که در کلیدها مورد استفاده قرار می گیرد :
· سطح زیرین بدن حشرات را Sternum می گویند که صفت آن Sternal یا Ventral است .
· سطح پشتی سینه Notum وصفت آن را Notal است .
· سطح پشتی شکم Tergum وصفت آن Tergal است .
· کل سطح فوقانی بدن حشره ( سینه + شکم ) را Dorsum می گویند که صفت آن Dorsal است .
· قسمت جلویی بدن حشره Anterior و قسمت عقبی آن Posterior است
برای هر حلقه بدن هم این اصطلاحات جلویی و عقبی به کار می رود .
برای اینکه بهتر بتوانیم جهت ها را در بدن حشرات تشخیص بدهیم محل اتصال شکم به سینه را مبنا قرار میدهیم و به آن Base می گوئیم .
مثال : اگر یک پای حشره را مثلاً چای جلویی در نظر بگیریم قسمتی که بدن حشره متصل می شود را Basal و دورترین قسمت پا از بدن را Apical یا Distal می گویند .
· سطح جانبی بدن حشره را Pleuron می گویند که صفت آن Pleural یا Lateral است .
بطور مثال اگر شیاری در حد فاصل بین Pleuron , Notum باشند و بخواهند آنرا نامگذاری کنند Notopleural گفته میشود یا مثلاً خرطوم سن ها حالت Antroventral دارد یعنی در حد فاصل Anterior , Venteral است .
نکته : هر اندام یا شیاری و یا جزئی از بدن حشره که به خط مبنا نزدیک تر است Basal و آن که دورتر استApical گفته می شود .