![]() |
![]() |
تیره Geometridae – (Geometers ، Measuringworms)
مرفولوژی:
پروانه ها ظریف و به اندازه های کوچک تا متوسط ،بالها عریض و دارای خطوط موجدار ،ماده ها ممکن است بی بال باشند . رگبال Sc در بال عقب در قسمت قاعده خمیده شده و وارد زاویه بازوئی بال شده است. رگبال بازوئی (Cu) در بالهای جلو سه شاخه بنظر میرسند . تعداد پاهای کاذب لارو تکمیل نبوده و دارای دو یا سه جفت پای کاذب در انتها ی بدن و در وسط بدن فاقد پای کاذب هستند. و از اینرو بصورت وجبی یا نیم حلقه ای حرکت میکنند بدین ترتیب که قسمت انتهای بدن خود را نزدیک پاهای قفس سینه قرار داده و سپس جلوی بدن را حرکت میدهند . در صورت آشفته شدن قسمت جلوی بدن را بلند کرده و بی حرکت میمانند.
بیولوژی:
لارو برگخوار و از آفات درختان غیر مثمر ،یک نسلی ،زمستان گذرانی شفیره از نظر تعداد گونه سومین خانواده در راسته بالپولکداران است.
مثال Paleactrita sp و Alesophila sp لارو آفت درختان خزان کننده است .
خانواده Noctuidae
مرفولوژی:
حشراتی هستند به اندازه ها و رنگهای متفاوت ولی بیشتر آنها به اندازه متوسط هستند (عرض بدن با بالهای باز بین 25 تا 50 میلیمتر است ) و برنگهای تیره ، دارای بدنی کلفت بالهای جلو کشیده و باریک ولی بالهای عقب پهن شده اند ،پالپهای لب پائین معمولاً بلند ، شاخکها نخی ، و در بعضی گونه ها دسته هایی از فلس یا مو روی پشت قفس سینه .
رگبندی بال بدین ترتیب است که در بالهای جلو M2 به M3 نزدیک تر است تا به M1 . و رگبال بازوئی (Cu) چهار شاخه بنظر میرسد . در بالهای عقب Sc و R در قاعده از یکدیگر جدا هستند ولی در فاصله کوتاهی از سلول قاعده ای (Discal cell) در یکدیگر ادغام میشوند .M2 در بالهای عقب ممکن است وجود داشته باشد و یا وجود نداشته باشد .
لارو این حشرات معمولاً دارای بدنی صاف و برنگ تیره هستند و اکثراً دارای 5 جفت پای کاذب هستند و دارای خطوط طولی در پشت و طرفین بدن هستند .
بیولوژی:
از نظر تعد اد گونه بزرگترین خانواده از راسته بالپولکداران است . لاروها گیاهخوار بوده و معمولاً از برگ گیاهان تغذیه میکنند و از آفات مهم کشاورزی محسوب میشوند . ولی بعضی از آنها از میوه ها نیز تغذیه میکنند . فعالیت آنها اکثراً شبانه بوده و شب پره های آنها بطرف نور چراغ جلب میشوند. شفیره معمولاً در خاک تشکیل میشود ،زمستان گذرانی لارو و یا شفیره ،چند نسلی .
Heliothis zea - کرم قوزه پنبه – آفت پنبه- گوجه فرنگی – ذرت و غیره
Laphygma exigua – برگخوار چغندر – لارو از برگ صیفی جات خصوصاً چغندر قند تغذیه میکند.
خانوادهliparidae (Lymantriidae)- (Tussock moths and their Relatives)
مرفولوژی:
حشراتی باندازه متوسط ، بالهای جلویی پهن، بدن پوشیده از مو، لارو نیز پشم آلود ، حشرات کامل فاقد چشم ساده ، در بال عقب M1 و Rsدر فاصله ی کمی بالاتر از سلول قاعده ای در هم ادغام شده اند .
بیولوژی:
لارو برگخوار ، از آفات مهم درختان غیر مثمر (جنگلی ) ، یک نسلی زمستان گذرانی لارو یا تخم ، دارای ترشحات ابریشمی مثال:
Porthetria dispar - معروف به ابریشم باف ناجور، از آفات جنگلهای شمالی ایران .
خانواده Bombycidae – (Silkworm moths)
مرفولوژی:
بالهای جلوی عریض و برنگ سفید شیری با خطوط قهوه ای در روی آنها، عرض بدن با بالهای بازحدود 50 میلیمتر، بدن حشره کامل کلفت و دارای مو، لارو روی پشت حلقه هشتم دارای زائده کوتاه شاخ مانند، بدن لارو لخت، شفیره داخل پیله ابریشمی.
بیولوژی:
لارو برگخوار، یک نسلی و یا چند نسلی، زمستان گذرانی بصورت شفیره. تنها گونه این خانواده Bombyx mori معروف به پروانه کرم ابریشم. حشره بسیار مفید از نظر تولید ابریشم از پیله.حشره بالع تغذیه نمی کند و فقط چند روزی زنده می ماند. حشره ماده 300 تا 400 تخم می گذارد. لاروها از برگ درختان توت تغذیه می کنند و پس از رشد کامل در اطراف خود پیله ابریشمی می تنند و در داخل آنها شفیره می شوند، حدود 6 هفته طول می کشد تا لاروها رشد کامل کرده و به شفیره تبدیل شوند. در پرورش تجارتی کرم ابریشم، شفیره ها را قبل از متولد شدن کشته و از ابریشم پیله استفاده می کنند. هر یک از پیله ها از یک نخ ابریشمی بطول حدود 914 متر درست شده است و برای تهیه یک کیلو ابریشم در حدود 3000 پیله نیاز می باشد.
آفت کرم خوشه خوار انگور
مهمترین آفات مرکبات
ادامه آفات خرما
آفات مهم خرما
سوسک برگ خوار نارون
کرم خوشه خوار انگور
سوسک برگخوار چلیپائیان یا سوسک منداب
شته سبز و شته خال دار گردو
کنه تاولی گلابی :
شته سبز هلو :
سپر دار وا وی سیب
شته سبز سیب
[عناوین آرشیوشده]
![]() |
![]() |