![]() |
![]() |
6 . سوسک کرگدنی خرما ( کره – قره )Oryctes elegans
- زمستان گذرانی به صورت لارو کامل
- لارو در اوایل اسفند شفیره شده و در اوایل فروردین حشره کامل ظاهر می شود.
- حشره کامل درشت و سیاه رنگ و براق ، در وسط سر مجهز به زائده شاخ مانند که در نر ها بلند تر و مشخص تر می باشد ، طول حشره 5/32 تا 39 mm ، لارو اسکارابئی فرم و شفیره آزاد
- خسارت به این صورت که ، تخم ریزی در تاج درخت و بین دمبرگ خوشه ها و الیاف تنه که پس از خروج لارو از تخم از نسوج برگ و دم خوشه تغذیه می کند و باعث شکستن شاخه و برگ و بند خوشه در تابستان قبل از رسیدن خرما می شود.
- دارای یک نسل در سال
روش مبارزه :
استفاده از پارازیتوئید خارجی
استفاده از طعمه مسموم با استفاده از لیندین و کارباریل ، از اواخر اسفند تا اوایل مهر ، به صورت 50 لیتر آب + 100 کیلو سبوس + 1000 تا 500 گرم لیندین
7 . سوسک چوب خوار یا شاخک بلند خرما
Pseudophilus testaceus
- زمستان گذرانی به صورت لارو درون درخت و در حال تغذیه از دمبرگ یا محور تنه
- ظهور در اواخر بهار که لارو زمستان گذران به حشره کامل تبدیل و پس از کمی تغذیه به تخم گذاری پرداخته و تخم پس از دو هفته باز می شود.
- حشره کامل قهوه ای روشن به طول 23 تا 35 mm ، ماده بزرگ تر از نر ها ، شاخک roundhead و 12 بندی و برابر با طول بدن ، لارو شیری رنگ و بدون پا
- خسارت به این صورت که ، تغذیه لارو از تاج و قائده دمبرگ و حمله به تنه در دوران پایانی لاروی ، پوشیده شدن محل مورد حمله از خاک اره و فضولات و شیره گیاهی و خروج مایع قهوه ای از تنه.
- دارای یک نسل در سال
روش مبارزه :
بهترین راه مبارزه ، تقویت نخل از لحاظ آبیاری و وضع خاک می باشد ، و مبارزه شیمیایی نیز مانند سوسک کرگدنی .
- زمستان گذرانی به این شکل که ، حداکثر 17 نسل دارد که دوره یک نسل در کوتاه ترین مدت 14 تا 19 روز و در بلند ترین مدت زمان یک ماه می باشد.
- معمولاً در تمام مراحل رشدی در روی گیاه فعالیت دارد ولی بیشترین خسارت را در مرحله میوه نارس یا همان خارک به درخت وارد می کند و در حالات دیگر در اثر تغذیه برگ ها به زردی می گرایند و تار های فراوان کنه موجب جلب گرد و خاک می گردند و نخل خاک آلود به نظر می آید.
میوه ها آب خود را از دست داده و چروک می شوند و سطح آنان پر از گرد و خاک شده و ترک می خورند و قبل از برداشت دچار ریزش می شوند.
- دارای ارقام مقاوم؛ کبکاب ، هلیله ، و قصب
- دارای ارقام حساس ؛ عالی ، مهتری ، ربی ، حلاوی ، خضراوی ، خسبک ، مضافتی ، مردار سنگ ، و شکری
- ارقام زرد رنگ و روشن حساستر از ارقام تیره هستند .
روش مبارزه :
هر چند مبارزه با این آفت مشکل است اما استفاده از تدیون به میزان دو لیتر در هکتار در زمانی که میوه در حالت خارک است و در درختانی که ارتفاع شان اجازه سم پاشی دهد توصیه شده است.
آفت کرم خوشه خوار انگور
مهمترین آفات مرکبات
ادامه آفات خرما
آفات مهم خرما
سوسک برگ خوار نارون
کرم خوشه خوار انگور
سوسک برگخوار چلیپائیان یا سوسک منداب
شته سبز و شته خال دار گردو
کنه تاولی گلابی :
شته سبز هلو :
سپر دار وا وی سیب
شته سبز سیب
[عناوین آرشیوشده]
![]() |
![]() |