سفارش تبلیغ
صبا ویژن
همواره بردبار باش که آن پایه دانش است . [امام صادق علیه السلام]
کل بازدیدها:----341620---
بازدید امروز: ----52-----
بازدید دیروز: ----52-----
حشره شناسان

 

نویسنده: حشره شناس جوان
جمعه 87/6/15 ساعت 5:11 عصر

خصوصیات قفسه سینه :

قسمت هایی از قفسه سینه که از سطح پشتی قابل رویت هستند عبارتد از پیش گرده Pronotum  و سپرچه Scutellum. سایر قسمت های قفسه سینه معمولاً از طرف شکمی قابل رویت هستند.

وقتی پیش گرده را از سطح پشتی نگاه کنیم به اشکال مختلف ممکن است باشد و لبه عقبی آن ممکن است مستقیم Streight ، محدب Convez یا دندانه دار یا مقعر Sinuate باشد.

پیش گرده در پهلوها ممکن است صاف یا دندانه دار باشد،ضمناً روی پیش گرده ممکن است لخت یا مو دار ، صاف یا ناصاف( دارای دندانه،سوراخ سوراخ ، شیار دار و غیره ) باشد.

سپرچه معمولاً از سطح پشتی بصورت یک مثلث کوچکی بلافاصله بعد از پیش گرده و بین قاعده بال پوش ها دیده می شود.ولی گه گاه سپرچه گرد یا قلبی شکل است و گاهی  نیز مخفی می باشد.

مهمترین خصوصیاتی که در قفسه سینه از سطح شکمی قابل رویت و مهم هستند عبارتد از :

درزهای مختلف(Sutures )، شکل اسکلریت معین، و اسکلریت های مخصوصی که در مجاور پیش ران (Coxae) پاهای جلو و میانی هستند.

بعضی از سخت بالپوشان دارای درزهای پشتی پهلویی (Notopleural sutures) هستند که پیش گرده را از پیش پهلو (Propleura ) جدا می کند.

عده ای دیگر دارای درزخهای پیش سینه (prosternal sutures ) هستند که پیش سینه را از بقیه قسمت های پیش قفسه سینه(prrothorax)جدا می کند.

لبه جلویی پیش سینه  معمولاً صاف و مستقیم است ولی وقتی کمی محدب باشد آن را لبه دار Lobed گویند. پیش سینه گاهی دارای یک زائده بوده که بطرف عقب و بین دو پیش ران جلو امتداد می یابد( مثل سوسک های Elateridae) این زائده به شکل زبان یا خار مانند است .(Prosternal spine )

وقتی که اسکلریت های اطراف پیش قفسه سینه در اطراف پیش ران امتداد پیدا کنند، حفره های اطراف پیش ران (Coxal cavities ) را حفره های بسته Closed گویند. برعکس وقتی که اسکلریت های پشت پیش ران اسکلریت های میان قفسه سینه  باشند، این حفره ها را حفره های باز open می نامند.

وقتی که پیش ران پاهای میانی توسط اسکلریت های شکمی احاطه شده باشند ولی تماسی با درزهای پهلویی نداشته باشند حفره های پیش ران را بسته  Closed گویند ولی وقتی که اسکلریت های پهلویی با پیش ران میانی تماس حاصل کنند این حفره ها را باز open گویند.

 

خصوصیات پاها :

پیش ران پاهای سخت بالپوشان از نظر شکل و اندازه بسیار متنوع هستند. در بعضی از آنها پیش ران گرد و یا خیلی کم کشیده شده است(Globose)،در بعضی دیگر پیش ران بدون اینکه طولاً کشیده شوند در طرفین کشیده و پهن شده است (Transverse)، در گروهی دیگر پیش ران مخروطی شکل می باشد. در بعضی از این حشرات پیش ران دارای یک زائده اسکلریت مانند بنام Trochantin در طرف جانبی پیش ران می باشند. پی ران Trochanter بیشتر سخت بالپوشان درست بین پیش ران و ران femur واقع نشده بلکه تا حدودی به یک طرف تمایل پیدا کرده است. پی ران بیشتر آنها مثلثی شکل ولی در عده معدودی چهارگوش است.

در بیشتر آنها تعداد مفصل های پنجه بین 3 تا 5 بوده و معمولاً روی تمام پاها تعداد آنها یکسان است،ولی در بعضی از آنها پنجه پاهای عقبی دارای یک مفصل کمتر از پاهای میانی و جلویی است.

فرمول پنجه پاها در هر گروه سخت بال پوشان از نظر شرح خصوصیات و شناسایی آنها اهمیت داشته و معمولاً به صورت 5.5.5 – 4.5.5 – 4.4.4 – 3.3.3   و غیره بیان می گردد که مبین تعداد پنجه پاهای جلو، میانی و عقبی است ولی بطور کلی بیشتر سخت بالپوشان دارای فرمول پنجه 5.5.5  می باشند. در عده معدودی از سخت بالپوشان مفصل ماقبل آخر خیلی کوچک و نامشخص است،در حالیکه در گروه دیگری ممکن است مفصل اول خیلی کوتاه باشد.در صورتیکه پنجه پاها به نظر 4 مفصلی باشد ولی مفصل سوم باریک بوده و تفاوت زیادی با مفصل آخر نداشته باشد معمولاً آنها 4 یا 5 مفصلی هستند که مفصل اول آنها خیلی کوچک است.

ناخن های پنجه Tarsal claws پاهای سخت بالپوشان نیز متنوع است، در بیشتر گونه ها ناخن ها ساده هستند یهنی بدون انشعاب یا دندانه،ولی در بعضی از آنها ناخن ها دندانه دار،شیاردار،یا شانه ای هستند.

 

خصوصیات بالپوش ها:

بالپوش های سخت بالپوشان معمولاً در پشت بدن در امتداد یک خط مستقیم در وسط بدن در مجاورت یکدیگر قرار گرفته و تا انتهای بدن ادامه می یابند، که این خط اشتراک را درزsuture گویند.این درز ممکن است تا انتهای بالپوش ها ادامه یابد و یا ممکن است انتهای بالپوش ها کمی از یکدیگر فاصله بگیرند.

زوایای داخلی – پهلویی بالپوش ها را Humeri گویند،بالپوش ها از قسمت درز وسط به طرف خارج کمی شیب دار هستند،وقتی این شیب خیلی زیاد باشد و یک دفعه بطرف پایین خمیده شده باشند این قسمت خمیده شده را Epipleura (Plural, epipleure) می گویند.

بالپوش ها از نظر شکل، اندازه، و بافت بسیار متنوع هستند،معمولاً در قسمت جلو موازی یکدیگر هستند ولی در قسمت عقب منحنی و باریک می شوند،گاهی تخم مرغی و یا نیم دایره هستند،بال پوش های بعضی از آنها فاقد قسمت انتهایی است. بالپوش ها معمولاً دارای نقش و نقوش متنوعی هستند،از جمله دارای برجستگی های متعدد، شیارها،نقطه های فرورفته خط مانند و غیره می باشند.در بعضی دیگر ممکن است بالپوش ها کاملاً صاف باشند. در صورتیکه بالپوش ها در زیر میکروسکوپ با درشت نمایی متوسط مودار به نظر آمده به آن مودارPubescent گویند.

بالپوش ها در بعضی از سخت بالپوشان کاملاً سخت و شکننده است و در اطراف شکم انحناء پیدا می کند و آن را محافظت می کند در حالیکه در بعضی دیگر نسبتاً نرم و قابل انعطاف هستند و کاملآً شکم را نپوشانده و محافظت کامل نمی کنند.

 

خصوصیات شکم :

ساختمان اولین حلقه شکم در تشخیص دو زیر راسته Adephage و Polyphaga اهمیت دارد.در زیر راسته Adephaga پیش ران پای عقبی بطرف عقب کشیده شده و اولین حلقه شکم را در سطح زیرین به دو نیم تقسیم می کند،و لبه عقبی پیش ران بطور کامل در عرض بدن قرار نمی گیرد بلکه حالت مورب دارد.ولی در زیر راسته Polyphage پیش ران پاهای عقبی از فاصله ای بالاتر بطرف عقب کشیده شده و هرگز اولین حلقه شکم در سطح زیرین را به دو نیم تقسیم نمی کند.و لبه عقبی پیش ران بطور کامل در عرض بدن قرار می گیرد.

تعداد مفصل های قابل رویت شکم در سطح زیرین در گروه های مختلف متفاوت است و در کلید شناسایی از آنها استفاده می شود.در بعضی از آنها مثل Buprestidae دو حلقه اولین زیرین شکم کم و بیش در یکدیگر ادغام شده اند و درز بین آنها کمتر از درز بین سایر حلقه ها قابل رویت است.

اگر وضعیت درزهای شکمی همگی یکسان باشند فرض بر این است که حلقه ها در یکدیگر ادغام نشده اند.

سطح پشتی آخرین حلقه شکم Last ab.Tergum که اغلب به آن پیژیدیوم گویند گاهی از انتهای بالپوش ها بیرون و قابل رویت است.

 

سایر خصوصیات :

خصوصیاتی مثل اندازه،شکل و رنگ اغلب در شناسایی سخت بالپوشان بکار می روند و ضمناً تشخیص آنها زیاد مشکل نمی باشد.

 

 

زیر راسته Suborder Archostemata

بواسطه اینکه حائز اهمیت زیادی نیست از آن صرف نظر می کنیم.


    نظرات دیگران ( )

  • لیست کل یادداشت های این وبلاگ
  • آفت کرم خوشه خوار انگور
    مهمترین آفات مرکبات
    ادامه آفات خرما
    آفات مهم خرما
    سوسک برگ خوار نارون
    کرم خوشه خوار انگور
    سوسک برگخوار چلیپائیان یا سوسک منداب
    شته سبز و شته خال دار گردو
    کنه تاولی گلابی :
    شته سبز هلو :
    سپر دار وا وی سیب
    شته سبز سیب
    [عناوین آرشیوشده]

  •  RSS 

  • خانه

  • ارتباط با من
  • درباره من

  • پارسی بلاگ
  • درباره من

  • لوگوی وبلاگ

  • مطالب بایگانی شده

  • لوگوی دوستان من

  • اوقات شرعی

  • اشتراک در وبلاگ

  •